header

Sydsvenskt företagande & framtiden

Ensam är inte stark, tillsammans gör vi skillnad

Samverkan mellan näringsliv, offentlig sektor och akademin, så kallad Triple Helix, är en avgörande framgångsfaktor för att bygga en starkare region. I tider av långsammare tillväxt och en oroligare marknad blir detta ännu viktigare. I begreppet ”minska regionen” ligger vikten av att ta vara på de bästa initiativen och kunskapen i regionen, rationalisera och att våga välja. Under Bättre affärer-dagen 2019 sätter vi fokus på goda exempel av samverkan samt utmanar gamla sanningar. Vi inspirerar, utmanar och ger receptet på hur vår region kan växa sig ännu starkare!

PROGRAM – TORSDAG 28 NOV 2019

TID
TALARE
11:15
Registrering och lunch
12:15

Välkommen

Ulf Strömqvist, styrelseordförande Navet

Inledning

Johan Wester, programledare, underhållare, entreprenör och samhällsbyggare, moderator och Göran Hellström, Partner, VD, Navet

Digitalt ledarskap som skapar innovation och leder förändringsresan

Hélène Barnekow, VD, Microsoft Sverige

Framtidens ECO-system

Magnus Thure Nilsson, CEO Media Evolution City och Media Evolution och Sara Sterner, Chief Growth Officer, Orbital Systems

The making of a smarter city

Soraya Axelsson, Head of H22 – A smarter city, Helsingborgs stad

SYDSVERIGE LIVE! Sydsveriges mest värdefulla beslutsunderlag

Susanne Bäsk,VD Länsförsäkringar, Skåne, Charlotte Lorentz Hjort, VD Krinova Incubator & Science Park och Niklas Andersson, Founder & Chairman, We are tomorrow

14:15
Kaffe
14:45

Den nya nätverksekonomin

Paula Björnstjerna, Enterprise Sales Leader, LinkedIn

Varför internationalisering?

Richard Stenelo, Internationell Chef, Lunds Universitet

Affärsnytta och samhällsnytta – företagande som förändringskraft

Caroline Berg, Ordförande, Axel Johnson

Utvecklingen i öst: från kopiering till innovation

Jacob Lovén, Entreprenör och rådgivare, Den Digitala draken och

Tom Xiong, Serieentreprenör och rådgivare, Den Digitala draken

16:25

Ord på vägen – tack för idag

Johan Wester, programledare, underhållare, entreprenör och samhällsbyggare, moderator och Göran Hellström, Partner, VD, Navet

Anmälan är stängd

KLARA TALAREMagnus Thure Nilsson & Sara Sterner

FRAMTIDENS ECO-SYSTEM

Sara Sterner från Orbital Systems och Magnus Thure, Media Evolution (MEC) kommer tillsammans att prata om vad som krävs för att bygga lyckade verksamheter i framtiden. För att ta en innovation vidare till affär, positionering och tillväxt krävs ett ecosystem, där du behöver samverkan från alla parter, staden, utbildningsväsendet och näringslivet.

Sara Sterner är idag TIllväxtchef på Orbital Systems, ett Vattenteknologibolag från Malmö, första produkten på marknaden är en recirkulerande dusch.

Magnus Thure är VD och grundare av Media Evolution och Media Evolution City.

Media Evolution är ett community och innovationsplattform för näringsliv, akademi och offentlig sektor. Syftet är att driva tillväxt i södra Sverige genom att dela kunskap och skapa nya samarbeten, och gemensamt ta sig an både möjligheter och utmaningar i digitaliserings framfart.Jacob Lovén & Tom Xiong

UTVECKLINGEN I ÖST: FRÅN KOPIERING TILL INNOVATION

Jacob Lovén och Tom Xiong, skaparna bakom Skandinaviens största podd om den kinesiska teknologiscenen (Den Digitala Draken) och en av de största engelsktalande poddarna (Digitally China) på samma tema. Här delar de sina insikter om det enorma skiftet när innovationskraften snabbt rör sig från Silicon Valley till Asien. Med nutida exempel ger duon konkreta exempel på hur innovation från Asien, främst driven av Kina, förändrar världen men kopplar även det till de större globala trenderna som påverkar de västra marknaderna på ett avgörande sätt.

Tom Xiong är en serieentreprenör som för närvarande är bosatt i Shanghai och driver startupföretaget Move Shanghai. Han har lång erfarenhet av att driva digitala företag i Europa, USA och Asien.

Jacob Lovén var en av de tidigt anställda i Fintech unicorn, Klarna, och har en lång erfarenhet av digitala förändringsprocesser i företag som MTG, Omnicom och Schibsted.

Via sin podd föreläser de ofta på konferenser och är seniorrådgivare för ledande befattningshavare för globala företag.


Hélène Barnekow

DIGITALA LEDARSKAP SOM SKAPAR INNOVATION OCH LEDER FÖRÄNDRINGSRESAN

I en region med en lång historia av framgångsrika företag och som bubblar av nya innovativa företag är det tydligt att samverkan och digital kompetens är centralt för att bygga vidare för framtiden. Men vad behöver vi förstå av den digitala transformation som pågår och vilka intressenter bör vi inkludera framöver? Vilka effekter får den föränderliga världen på mitt ledarskap och min organisation? I sin presentation vänder sig Hélène Barnekow till organisationer och ledare som ser behovet av en djupgående förändring internt och som ser att man inte kan fortsätta att "göra som man alltid gjort".

Hélène har mer än 25 års erfarenhet från IT och Telekom-branschen. Hon har tidigare arbetat som vd på Telia Sverige. Tidigare har Hélène Barnekow även varit chef för Field & Partner Marketing på EMC i Boston, USA där hon tilldelades flera utmärkelser för sina fina resultat inom ledarskap och marknadsföring. Hon har även ett förflutet i olika ledarroller på Sony Ericsson Mobile Communications.Caroline Berg

AFFÄRSNYTTA OCH SAMHÄLLSNYTTA – FÖRETAGANDE SOM FÖRÄNDRINGSKRAFT

Caroline Berg, styrelseordförande i Axel Johnson och familjeföretagare i femte generationen, ger sin syn på företagandets möjligheter i en tid när både företag, marknader och samhällen är i snabb omställning.

Caroline Berg är en styrelseordförande i familjeföretaget Axel Johnson, en ledande nordisk företagsgrupp inom handel och tjänster. Caroline är också ordförande för Martin & Servera, Nordens ledande leverantör till restauranger och storkök, vice ordförande för investeringsföretaget Nordstjernan och styrelseledamot i Axfood, Dustin, fastighetsbolaget Axfast och Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse. Hon sitter också i Handelshögskolan i Stockholms advisory board och är styrelseordförande i stiftelsen The Global Village som står bakom Järvaveckan, Sveriges ledande mötesplats för för samtal om samhällsengagemang och integration. Caroline har en examen i media, kommunikation och psykologi från Middlebury College, USA.

Innan hon tillträdde som styrelseordförande 2015 var Caroline en del av Axel Johnsons ledningsgrupp med ansvar för HR, kommunikation och hållbarhet. Som femte generationens ledare för familjeföretaget drivs hon av idén att företag är en av de viktigaste krafterna för förändring i samhället.


Richard Stenelo

VARFÖR INTERNATIONALISERING?

Internationalisering är en självklar del i den tradition av svensk öppenheten som bidragit till fördjupad kunskap om människan, hennes omgivning och livsvillkor, samt till näringslivets utveckling och innovationskraft. Internationalisering bidrar också till ökad forskningskvalitet, en mer relevant utbildning och ger nödvändiga förutsättningar för implementering av Agenda 2030.

Många sydsvenska företag spelar på en internationell marknad och har behov av arbetskraft tränad att lösa utmaningar, tillsammans med kollegor från en annan med interkulturell kompetens och som har internationell erfarenhet.

Som universitet utbildar vi för en global arbetsmarknad. Studenter och alumner skulle kunna vara en ännu större tillgång för regionen än idag. Utländska studenter som läser i Lund stannar ofta i regionen och bidrar till behovet av kvalificerad arbetskraft. Hur kan regionen bättre ta tillvara studenternas kompetens?

Richard Stenelo har över 20 års erfarenhet av internationalisering vid Lunds universitet och är för närvarande internationell chef vid Lunds universitet och hans ansvar i denna egenskap är Lunds universitets strategiska internationella partnerskap, mobilitet och internationell marknadsföring och rekrytering. Tidigare har Richard arbetat som chef för uppdragsutbildning vid LU. Richard är alumn från Lunds universitet där han studerade internationella relationer och statsvetenskap.


Soraya Axelsson

THE MAKING OF A SMARTER CITY

Framtidens utmaningar kräver nya radikala lösningar och innovation och nya sätt att samarbeta är nyckeln. Det är när det oväntade möter det väntade som magin händer.

Soraya Axelsson är Head of H22, Helsingborgs stads stora satsning på innovation, välfärds- och stadsutveckling. Soraya har lång erfarenhet av att arbeta med utmanande förändrings- och utvecklingsprocesser i både offentlig och privat och idéell sektor.


Paula Björnstjerna

DEN NYA NÄTVERKSEKONOMIN

En diskussion med Paula Björnstjerna från LinkedIn om nätverksskapande, rekrytering och kompetensförsörjning i den nya nätverksekonomin.

Paula Björnstjerna är försäljningschef för LinkedIn Norden och är ansvarig för att säkra LinkedIns kunders kompetensbehov och varumärkespositionering. Med nästan 15 års erfarenhet från försäljning av digitala lösningar inom mjukvaru- och ITindustrin har Paula dokumenterad expertis inom säljledning, employer branding samt affärs- och partnerskapsutveckling.

MODERATOR


Johan Wester

Underhållare, programledare, entreprenör och samhällsbyggare

SYDSVERIGE LIVE!

Sydsveriges mest värdefulla beslutsunderlag.
Vi presenterar exklusivt för Bättre affärer-dagen, Sydsverige Live! Den viktigaste oberoende rapporten avseende förutsättningarna för framtida tillväxt i regionen. På scen kommenteras och analyseras den dagsfärska rapporten av en intressant panel. Sydsverige Live är ett samarbete mellan Navet och Sydsvenska Handelskammaren samt partnern Länsförsäkringar.

Panelen består av:

Susanne Bäsk, VD Länsförsäkringar Skåne

Charlotte Lorentz Hjort, VD Krinova Incubator & Science Park

Niklas Andersson, Founder & Chairman We are tomorrow

Om Bättre affärer-dagen

Bättre affärer är Navets kundlöfte, därför var det naturligt att döpa vår årliga kund- och marknadsdag till Bättre affärer-dagen. En heldag där vi tillsammans med våra kunder och relationer bjuder på ny kunskap och inspiration.

Fem år med Bättre affärer-dagen

Bättre affärer-dagen etablerades av Navet hösten 2015 och är idag Sydsveriges årliga mötesplats för framtida företagande. Premiäråret 2015 löd programmet ”Utnyttjar du Öresundsregionens fulla potential?” Därefter har programmet fokuserat på högaktuella ämnen såsom:

”Digitaliseringen – en naturkraft ”under 2016, ”Innovation och kreativitet” under 2017 samt vikten av ”Konstant förändring, vårt nya normaltillstånd” under 2018.

På Bättre affärer-dagen lyfts framgångsrika företags erfarenheter och intressanta case fram samtidigt som gästerna får möta spännande ledare, entreprenörer, kreatörer och innovatörer.

Bättre affärer-dagen 2018


bilder - bättre affärer-dagen 2019

Tack till er alla som gjorde årets Bättre affärer-dagen 2019 till en succé. Nedan ett urval av bilder från dagen.


Bättre Affärer-Dagen presenteras av

loggor